Haptonomie
In onze maatschappij leren we van jongs af aan ons aan te passen aan allerlei omstandigheden. Dit is goed, omdat we dan met allerlei verschillende mensen en situaties om kunnen gaan. Maar wat als we hierbij onszelf vergeten en steeds verder verwijderd raken van wie we echt zijn? Als we ongemerkt zo ver gaan met aanpassen dat we fysieke, emotionele of mentale klachten krijgen? Als het resultaat daarvan langdurige pijn en/of een burn-out is?
Het begrip haptonomie is een samenvoeging van twee Oudgriekse begrippen. Hapsis betekent: gevoel, gevoelsbeleving, tact, tast. Nomos betekent wet, regel, norm. De grondlegger van de haptonomie, Frans Veldman sr, noemde haptonomie ook wel de wetenschap van de affectiviteit; de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Haptonomie gaat ervan uit dat we beschikken over een eigen vermogen om je te kunnen verbinden.
Als baby genieten we van elke lichamelijk aanraking en ontwikkelen we ons mede door middel van onze tastzin, het voelen. De letterlijke en figuurlijke warmte van de ‘moederschoot’, maar ook het gevoel dat we krijgen bij het badderen, knuffelen of stoeien helpen ons veilig te voelen. Naarmate we ouder worden hebben we steeds minder vaak fysiek contact met anderen. Terwijl we de herinnering en de belangrijkheid hiervan wel hebben opgeslagen in ons onderbewuste.
Haptonomische begeleiding
Ik begeleid je om weer te ervaren hoe het is om met jezelf in contact te zijn. Te voelen dat je bevestigd wordt in wie je bent en een gevoel van veiligheid mag beleven. In verbinding met jezelf voel jij je veiliger, sterker, meer zelfbewust en groeit je zelfvertrouwen. Vanuit dit contact met jezelf, heb jij een aanvoelend vermogen om je te verbinden met een ander. In verbinding met de ander begrijp je de intentie en bedoelingen van de ander beter. Afstemmen en meebewegen zonder jezelf en je eigen grenzen te verliezen. Meer in contact zijn levert minder afweer en verzet op.
Haptonomische begeleidingssessies vinden plaats in mijn praktijk. In deze prettig verwarmde ruimte starten we met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Hierna volgt een drietal sessies waarbij je middels direct contact kennis maakt met haptonomie. Na afloop van deze drie ontmoetingen bespreken we samen of haptonomie bij je past en of we vervolg kunnen geven aan de sessies.